Un parteneriat european de colaborare pentru a spori participarea femeilor la programele de activitate fizică
Proiectul “DIFICULTĂȚILE FEMEILOR” își propune să dezvolte, să pună în aplicare și să transfere practici inovatoare legate de activitatea fizică în cadrul unei populații cu risc ridicat și de obicei greu accesibile: femeile, în special cele cu familie și carieră.
Activitatea fizică joacă un rol critic în prevenirea și tratarea factorilor de risc cardiometabolic, patologiilor cardiovasculare, cancerului și patologiei cerebrale. În plus, OMS a estimat că 28% din populația globală este inactivă din punct de vedere fizic și acest lucru este mai întâlnit în rândul femeilor (33%) decât în rândul bărbaților (23%). Datele din UE confirmă acest decalaj de gen.
Prin urmare, proiectul dorește să crească gradul de conștientizare cu privire la riscurile sedentarismului în rândul femeilor și efectele pozitive ale activităților fizice, dar și un efort creativ de optimizare a timpului și oportunităților de implicare a femeilor și motivarea acestora pentru a efectua activități fizice, eliminând barierele, menținerea implicării în programele de activitate fizică.
Proiectul va urmări modele inovatoare adecvate vârstei, sensibile din punct de vedere cultural și personalizate pentru caracteristicile psihosociale ale femeilor.
Obiectivele proiectului vor fi atinse prin:
- Analiza comprehensivă a literaturii, ideației și implementării unui sondaj pentru a identifica dificultățile din calea activității fizice și, prin urmare, pentru a dezvolta soluții posibile.
- Identificarea interesele femeilor din mediul online, privind “activitatea fizică” pentru a contribui într-un mod inovator la înțelegerea acestora.Ø Evaluarea și identificarea bunelor practici privind activitatea fizică pentru femeile din diferite țări.
- Definirea unui set de reguli de aur, ce doresc să susțină creșterea participării femeilor la programele de activitatea fizică și rezumarea acestor cercetări într-un document care va fi apoi disponibil oricui: „Activitatea fizică în rândul femeilor din Europa”.
- Ultimul pas al proiectului va consta în organizarea unui curs pentru formatori în pregatire fizică susținut la Roma (unul din centrele partenere în proiect) destinat profesioniștilor în domeniu (medici, preparatori fizici și manageri de activitate fizică). Acest curs va fi replicat ulterior la nivel național.