Polisomnografie
Polisomnografia reprezinta o investigatie paraclinica ce se utilizeaza in vederea depistarii tulburarilor de somn.
Aceasta investigatie cuantifica multiple aspecte electrofiziologice, cum ar fi activitatea electrica a creierului, nivelul oxigenului din sange, ritmul cardiac si respirator, precum si miscarile involuntare a globilor oculari si membrelor inferioare, aparute in timpul somnului.
Indicatiile polisomnografiei Polisomnografia monitorizeaza etapele si ciclurile somnului, cu scopul de a identifica momentul aparitiei tulburarilor de somn. Prin urmare, polisomnografia se recomanda in urmatoarele situatii:1. Intreruperea temporara a respiratiei in timpul somnului - apnee de somn2. Miscari involuntare la nivelul membrelor inferioare, cum ar fi cele din cadrul sindromului picioarelor nelinistite;3. In caz de somnolenta excesiva in timpul zilei, in care o persoana acuza oboseala excesiva, care poate duce uneori pana la adomire in momente nepotrivite, cum ar fi la locul de munca sau la scoala - Narcolepsie4. Parasomnii asociate cu somnul REM (cu miscari oculare rapide): Tulburarea de comportament in timpul somnul REM se caracterizeaza prin aparitia de activitati motorii elaborate (lovire, sarire, alergare)
Cosmarurile sunt experiente din vis, incarcate cu teama, care duc la trezire brusca, cu vigilenta si orientare rapida. Amintirea este detaliata, vie, iar visele intens infricosatoare. 5. Comportament neobisnuit in timpul somnului precum somnambulismul. Pregatirea pentru investigatie Se recomanda a se evita in ziua investigatiei, consumul de substante neurotoxice si neuroexcitante (alcool, cafea, bauturi energizante). Laboratorul de polisomnografie in care se efectuaza investigatia, este prevazut cu o camera de filmat astfel incat asistenta medicala sa poata monitoriza activitatea in incinta laboratorului dupa stingerea luminilor. La nevoie, tehnicianul poate detasa firele in cazul in care pacientul are nevoie sa se ridice din pat in timpul noptii. Dimineata, la sfarsitul investigatiei senzorii sunt indepartati.In ce priveste efectuarea manoperei, se vor plasa senzori la nivelul scalpului, tamplelor, toracelui si membrelor inferioare. Senzorii sunt conectati prin cabluri la un computer, f iind suficient de lungi pentru a permite miscarea pacientului in pat i n timpul somnului. Se aplica un pulsoximetru la nivel degetului, cu scopul de a monitoriza nivelul oxigenului din sange. Interpretarea reprezentarilor grafice obtinute in urma investigatiei este realizata de catre medicul cu compententa in Medicina Somnului.
Programati un consult online folosind formularul de mai jos.
Un specialist Cardioprevent va va raspunde in cel mai scurt timp.