Proiectul CLIPA

Proiectul CLIPA

DESPRE CLIPA

 

CLIPAA, Combaterea Efectelor Hiperlipidemiei Familiale la Adolescenți și Adulți, este un proiect pilot de informare și educare pe tema impactului bolilor cardiovasculare și a importanței controlului factorilor de risc asociați acestor boli care sunt responsabile, anual, de 150.000 de decese în România.

Printre principalii factori de risc care duc la apariția bolilor cardiovasculare se numără: alimentația dezechilibrată, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool sau factorii de stres. Prin prevenție și un stil de viață sănătos, care îmbină mișcarea cu alimentația echilibrată, acești factori de risc pot fi ținuți sub control, ceea ce poate duce la evitarea a 80% dintre decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare.

Pe lângă stilul de viață dezechilibrat, există anumite afecțiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau anumite afecțiuni genetice care sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. În stadiu incipient, prezența acestor boli poate fi depistată doar prin anumite analize. Printre bolile genetice ce determină creșterea riscului cardiovascular se numără și hipercolesterolemia familială.

Hipercolesterolemia familială (HF) este o boală genetică frecventă ce se manifestă printr-un nivel foarte ridicat al LDL-colesterolului în sânge, încă de la naștere. Creșterea alarmantă a nivelului de colesterol duce la ateroscleroză precoce și crește riscul apariției unor evenimente cardiovasculare premature, precum infarctul miocardic acut și accidentul vascular cerebral.

Campania CLIPAA își propune depistarea precoce a persoanelor cu hipercolesterolemie familiala, prin testarea nivelului de LDL-colesterol la copiii cu vârste cuprinse între 10-11 ani. Ca parte a proiectului, vor fi testați în jur de 1.000 de copii din școlile cu cabinet școlar din Timișoara. Ulterior, în cazul copiilor care vor fi diagnosticați pozitiv, vor fi testați și părinții acestora.

Principalele acțiuni ale campaniei

informarea și educarea profesorilor, părinților și elevilor cu privire la menținerea unui stil de viață sănătos și la riscurile bolilor cardiovasculare

informarea și educarea părinților despre impactul hipercolesterolemiei familiale asupra copiilor și despre importanța depistării precoce a acestei afecțiuni, prin testarea nivelului de colesterol

testarea valorilor LDL-colesterolului la copii

CELE MAI NOI
INFORMATII MEDICALE
TELEFON PROGRAMARI
0256-225 252, 0356-420 200
CALEA DOROBANTILOR NR. 3
TIMISOARA
© COPYRIGHT 2017
FUNDATIA CARDIO PREVENT
WEB DESIGN BY ROYALTY