Call Center 0731 038 080 sau 0256 225 252 | programari@cardioprevent.org

Femeile si boala cardiovasculara

Conform unui articol publicat de Science Daily, boala cardiovasculara reprezinta cauza de deces pentru 51 % dintre femei, in timp ce cancerul de san este cauza de deces pentru doar 3% dintre femei, spulberand astfel perceptia gresita ca boala cardiovasculara afecteaza mai ales barbatii.

Boala cardiovasculara este principala cauza de mortalitate in randul femeilor. Riscul de boala cardiaca la femei tinde sa fie subestimat din cauza mitului ca ar fi protejate de estrogeni. In realitate, acestia nu fac decat sa intarzie instalarea bolii cardiovasculare. Rezultatul este ca factorii de risc cardiovasculari la femei raman netratati, facandu-le mai vulnerabile la atac de cord, stop cardiac sau moarte subita atunci cand protectia hormonilor dispare dupa instalarea menopauzei.

Cateva date statistice in legatura cu boala cardiovasculara la femei:

  • este principala cauza de mortalitate in toate tarile europene;
  • este cauza de deces pentru 51% dintre femei si 42% dintre barbati in tarile europene;
  • este cauza de mortalitate pentru 51% dintre femei, in timp ce cancerul de san cauzeaza decesul a 3% dintre femeiriscul cauzat de fumat este mai mare decat la barbati deoarece metabolizarea nicotinei se produce mai repede, in special in randul femeilor care folosesc contraceptive orale;
  • diabetul de tip 2 dubleaza riscul aparitiei bolii cardiovasculare in randul barbatilor, insa il tripleaza in randul femeilor;
  • probabilitatea de a ramane cu dizabilitati severe in urma unui accident vascular cerebral este mai mare decat in cazul barbatilor.

‪Boala cardiovasculara la femei este subestimata este ca ele pot avea simptome atipice sau diferite. In loc de durere in piept, femeile care sufera un infarct miocardic pot resimti stare de greata, lipsa de aer, durere in maxilar, oboseala, palpitatii, stare de lesin. Atacul cerebral se poate manifesta sub forma unei amorteli a fetei, a unei maini si / sau picior, in special pe o parte a corpului, confuzie, dificultati la vedere, ameteala sau durere puternica de cap fara cauza cunoscuta.

Comparativ cu barbatii, femeile sunt deseori mai putin informate in legatura cu factorii de risc ai acestei afectiuni si participa mai rar la activitati de screening pentru boala cardiovasculara. De asemenea, femeile pot raspunde diferit tratamentului din cauza nivelului diferit de hormoni, a greutatii corporale mai scazute si procentului mai crescut de grasime corporala. De exemplu, aspirina reduce riscul de accident vascular cerebral insa nu are influenta asupra aparitiei infarctului la femei, pe cand la barbati aspirina reduce riscul de infarct si are o crestere nesemnificativa  asupra aparitiei accidentului vascular cerebral.

Call center

0256 225 252 sau 0731 038 080

Program de lucru

Lu-Ma-Vi 9:00-17:00 Mie-Jo 11:00-19:00

Adresa noastra

Calea Dorobantilor Nr. 3 Timisoara